Thursday, 31 December 2009

Patobulinti tuno sumustiniai


siek tiek patobulinau tuno sumustinius, bet cia galima gi fantazuoti ir prideti ko tik sirdis geidzia ;)
taigi issiverdam pupeles. Jas sumaisom su konservuotu tunu, idedam svoguno, marinuotu ar raugintu agurku, alyvuogiu, saukta aliejaus (nes mano tunas buvo ne aliejuj, o savo sultyse).
Viska sutriname blenderiu. Tepam ant bandeles ir barstom tarkuotu suriu. Si karta barsciau Parmezano suri, nes jis man labai patinka.
Kepam orkaitej arba mikrobangej.
Cia idedu jau iskeptu sumustinuku foto.

Wednesday, 23 December 2009

Sparagai su krevetemis


Vyro mamos atvaziavimo proga sugalvojau, kad reikia kazka "mandresnio". Saldytuve radau sparagus ir pasiieskojau receptuko.

600gr sparagu (is tikruju, tai net nezinau kiek ten ju buvo)
2 saukstai sviesto
2 saukstai miltu
1 saukstas cukraus
1 stikline grietines
100gr kreveciu
druskos
as dejau oregano, nes labai pamegau sita prieskoni.

Sparagai nuplaunami (nenulupau) ir isverdami. Verdama 8-10min.
Miltai pakepinami svieste ir atskiedziami sparagu nuoviru. As nuoviro supyliau apie 2 puodelius. Supilama grietine, suberiama druska, oreganas, cukrus, viskas gerai ismaisoma. Sudedamos krevetes i padaza ir uzverdama.
Sparagai dedami i lekste, o ant ju gausiai uzpilama to "padazo".


Monday, 21 December 2009

Salotos su avokadu

labai paprastos salotos.
Viska supjaustome ir sumaisome su majonezu.
Avokadas
agurkas
krevetes arba krabu pirsteliai
cesnakas
majonezas

na vis ivairesnis meniu ;)

Duonos apkepas

Va toki apkepa megau kai dar jauna buvau :)
Bet jis nera jau toks pigus

puse kepalo Palangos duonos
kumpio
pomidoru
svogunu
kiausiniu
grietines
surio
prieskoniu
pieno

Viska supjaustome pailgais pagaliukais. Ant dugno dedam duona, kumpi. Ant virsaus isdeliojame svogunus, ant ju pomidorus (griezineliais), tada uztarkuojam daug surio.
Viska uzpilame pieno, kiausiniu ir grietines mase, kas visur patektu. Barstome prieskoniais.
Kepam 180C, 20-30min.

Morku pyragas

Dekoju Guodai uz recepta. Buvo smalsu isbandyti morku pyraga. Pabandziau, tuo metu patiko, bet turbut daugiau nekepsiu, nes man per riebus isejo. Bet nors karta rekomenduoju issikepti.

200gr miltu
100gr cukraus
150gr margarino
2 kiausiniai
2 morkos
pieno (is akies)
2 sauksteliai cinamono

Morkas sutarkuoti smulkia tarka. Viska sudeti ir ismaisyti. Kepti 180C, 40-60min.
As kepiau ilgiau, bet mano skarda nedekinga buvo-virsus iskepe, o apacia nelabai, tai teko dakepineti.

Obuoliu pyragas

Pats paprasciausias obuoliu pyragas. Be galo daug kartu keptas.

1 stikline miltu
1 stikline cukraus
5 kiausiniai
3-4 obuoliai

Miltus, cukru ir kiausinius sumaisome. Obuolius supjaustome (as ju nelupu) ir dedam i tesla, ismaisome.
Kepam 180C, 25 min.

Galima razinu ar vaisiu dziovintu ideti, cinamono. Zodziu, ka tik fantazija leidzia ;)
be galo skanu siltas ir su ledais. niam niam

Tuno sumustiniai

O cia labai paprasti sumustinukai-uztepeles.

konservuotas tunas aliejuje
pupeles
bandeles
suris
svogunas

Is vakaro uzmerktas pupeles isverdame (gal cia tik as jas uzmerkineju is vakaro, tada daug greiciau isverda). Pupeles sumaisome su tunu bei svogunais. Viska sumalame blenderiu (nezinau kaip lietuviskai vadinasi). Jei sausoka, ipilame aliejaus.
Tepam ant bandeles ir apibarstom tarkuotu suriu.
Kepam orkaiteje 180C, 8-10min.


RISOTTO (Daugiaryzis)

Is tikruju, tai yra mano vyro patiekalas. As tik pries keleta dienu ryzausi viena be jo pagalbos ji daryti. Ir labai nustebau, kad nieko ten sudetingo ir baisaus.

Taigi, produktai:
Risotto ryziai (paprasti netinka, butent taip ir vadinasi)
svogunas
salieras
parmezeno suris (fermentinis nelabai tinka)
baltas vynas (jo nedaug reikes patiekalui, bet mes megstam begaminant pagurksnoti)
sviestas
aliejus
vistienos sultinys
druska
pipirai

cia yra pats elementariausias Risotto. Galima dar deti grybus, juros gerybes, krevetes ir ka tik fantazija leidzia.

Eiga tokia:
Supjaustome svogunus ir salierus smulkiais kubeliais.
Uzsivirinam sultinio.
Susitarkuojam suri.
I keptuve ipilti aliejaus ir sudeti svogunus bei salierus. Pora min pakepinti ir sudeti nevirtus ryzius. Tada truputi pakepinti, kad ryziai isigertu svogunu ir salieru skonio. Ipilti taure balto, sauso vyno. Visa kita vyna galit vartoti kaip norit :) Patroskiname.
Veliau ipilame sultinio, kad troskintusi keptuveje. Ir vis dapilinejame sultini, kad mase butu tirsta. Troskinti apie 20min.
Tada isjungti ugni ir ideti sviesto. Suberti daug parmezano surio ir maisyti viska.
Surio reikia siek tiek pasilikti apibarstyti ryzius leksteje.
Keptuve uzdengti ir siek tiek palikti pabrinkti viskam.
Dedam i lekstes, barstom suriu ir skanaujam.

Labai sotus maistas, taigi neprisidarykit per daug, nes pasildytas kita diena, jau nebe tokio skonio.

Lasisa su citrina ir svogunais

Cia is atminties dariau vyro brolio merginos receptuka. Tikiuosi nesibars :)

Lasisa
svogunai
alyvuogiu aliejus
citrina
druska
pipirai

Sandariai ivyniojame zuvi i folija. Pries tai zuvi barstome druska, pipirais, uzklojam svogunu ziedais ir ispaudziam citrina. Uzpilam alyvuogiu aliejumi. Kepam 15min, 220C.

Farsu idarytos bulves

bulves
farsas
prieskoniai
suris

cia kai jau farso buvo per daug, tai reikejo kazka sukurti.
Bulves nulupti, nupjauti virsu ir isskobti.
Farsa paruosti kaip kotletams. Ji sudeti i bulves.
Kepimo skarda istepti riebalais, sustatyti bulves. Kepti apie 45 min 190C.
Kepimo pabaigoje uzdeti surio.

Netikras zuikis


Nsuprendziau isbandyti jegas zuikio kepime. Kaip tik dabar darau, o mazoji klausia: Mama, ka cia darai? Sakau: Kepsiu zuiki. Kaip pradejo verkti, sako: Nenoriu, skaudes, nekepk manes :D :D Kadangi ji daznai zuikiu pavadinama, tai vargas vaikas pagalvojo, kad mama ja keps :D Tai teko parodyti is ko tas zuikis daromas. Parodysiu ir jums, tik cia su mano fantazija prideta.

500gr kiaulienos farso (recepte buvo parasyta, kad ir jautienos deti, bet as nemegstu labai jautienos, tai ir nedejau, o siaip, tai lygiomis dalimis deti reiktu)
200gr ryziu (virtu)
1 kiausinis (oi, pamirsau ideti i savo jau orkaitej gulima zuiki)
1 didelis svogunas,
2 cesnako skilteles
vietoj batono, mirkyto piene, as dejau dziuveselius, tik nezinau kiek, gal kokias 2 saujas
5-6 grybai (pievagrybiai)
petrazoles (sviezios)
krapai (sviezi)
sauja tarkuoto fermentinio surio ( bet nebutinas)
1 morka
druska
pipirai

Ryzius isverdame. Farsa dedam i dideli inda, supilam dziuveselius, kiausini. Smulkiai supjaustome svoguna, cesnaka, grybus. Zoleles paplesome. Viska dedame i inda. Maisome rankomis, nes tik taip pasijaus ar issimaise gerai mase.
As tai dar aliejaus sauksta sliukstelejau.
Tada dedam i skarda ir formuojam zuikius.
Kepam orkaitej 180C virs 45 min.

Na zinokit, gavosi be galo skaniai. Abi su dukra ka tik pavalgem, lauksim tecio ivertinimo, kai grys is darbo.

Bananu pyragas


Sitas pyragas yra mano megstamiausias. Jis be galo paprastas ir lengvas, bei pigus.

2-3 bananai
2 stiklines miltu
1 stikline cukraus
1 a.s. vanilinio cukraus
vandens
galima razinomis apibarstyti, bet nebutina

I miltus, cukru, vanilini cukru ipilame vandens ir viska ismaisome. Turi gautis mase tirstesne nei blynams.
Bananus supjaustome kubeliais ir taip pat dedame i tesla. Viska ismaisome. Kepti 180C, 30min.

Lasisa su medaus-garstyciu padazu

Mano megstamiausia zuvis yra lasisa. Galeciau valgyti ir valgyti. Na dar balta menke patinka, tik ji jau kitaip ruosiama.

2 saukstai aliejaus
1 saukstas medaus
1 saukstas garstyciu
2 cesnako skilteles
lasisa (4x100gr)
bazilikas
citrina
druska
pipirai

as dazniausiai naudoju zalia zoleles, nes cia UK ju pilna. Bet jas galima pakeisti ir dziovintais prieskoniais.

Taigi, sumaisyti alieju, citrinu sultis, garstycias, medu ir smulkintus svogunus. Sudet bazilika, druska, pipirus. Uzpilti zuvi padazu ir uzdengti. Pasaldyti apie 1 val. Deti zuvi i kepimo skarda ir aptepti padazu.
Kepti 190 C, 12-15min.

Lasisa su imbieru

Man patinka tokie receptai, kad as padarau, o jie kepasi patys. Sitas irgi yra vienas is tokiu.
Taigi, reikes:

Lasisos

Marinatui:
tarkuoto imbiero
1 citrinos
1 cesnako galvutes
1 sauksto acto
0,5 stiklines balto vyno
druskos
pipiru
cukraus

Lasisos file supjaustome.
Marinatui nulupame imbiera, citrina, cesnaka ir sutarkuojame smulkia tarka arba blenderiu.
Supilame acta ir vyna. Beriam druska, pipirus. Viska ismaisome. Zuvi aptepam ta kosele ir paliekam saldytuve. Vyniojam sandariai i folija ir kepam orkaiteje. 180C apie 15 min.

Kepti moliugai

Kai buvo Helovynas, tai geda butu buve be moliugo :)
Taigi, padariau pagal Oliveri moliugus. Foto nera, nes dar nebuvau pradejusi fotografuoti patiekalu.

moliugas
cesnakas
svogunas
rukytas kumpis
aistriosios paprikos
druska
prieskoniai

Marinatui:
saukstas aliejaus
cesnakas
rozmarinai
bazilikai
pipirai
cili
citrina

Moliuga nulupau, isemiau seklas ir supjausciau kubeliais.
Marinatas: I dubeni ipiliau aliejaus, kapota cesnaka, rozmarinus (sviezius, jei neturit-tiks prieskoniai), bazilikus, pipirus ir viska ismaisiau.
Isspaudziau citrinos sultis ir supyliau i ta prieskoniu misini. Marinatu apliejau moliugus ir palikau 15-20 min.
Isgriebiau juos ir apkepiau karstuoes riebaluose. Kumpi, supjasciau siaudeliais, ir idejau i moliugus, kad pasikepintu. sudejau cesnaka, svoguna, cili ir dar pakepinau.
Is tikruju, tia man buvo per riebu ir per astru, bet vyrui patiko.


PICA


Is tos pacios koldunu teslos vyras pagamino pica. Kokiu produktu jai reikia? Visu kokius tik rasit saldytuve ir fantazija leis panaudoti. Pada patepti reikia aliejumi, kad minksciau butu, nes sitas toks traskus gavosi, bet susivalge skaniai.

Tesla koldunams


Kaip sakoma, kaip zmogus neturi pakankamai pinigu maisto nusipirkti-pasigamina pats. Taip ir man atsirado poreikis pasigaminti koldunus. Tikiuosi, tokio laikotarpio nebebus :)

Teslai:
100gr sviesto
250ml vandens
1 a.s. cukraus
2 v.s. aliejaus
250 mln miltu
3 kiausiniai

Idarui:
Farso
svoguno
druskos
prieskoniu

Tesla:
uzviriname vandeni, idedama sviesta, druska. Kai sviestas istirps, po truputi suberiame miltus, pastoviai maisant. Kai mase atves, sudeti kiausinius ir gerai issukti. Palikti tesla apie 20-30 min.

Idaras:
I farsa sudeti svogunus, prieskonius ir isminkyti.

Koldunus darome paprastai: kociojame, su formele isimame ir lipdome.


Uogu sausainiukai II


Cia irgi nesudetingi sausainiukai. Galima ir be uogienes kepti.

250gr miltu
250gr manu kruopu
150gr cukraus
2 kiausiniai
150gr sviesto
vanilinio cukraus
kepimo milteliu
uogienes

Miltus sumaisome su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi (is tikruju jis nera labai butinas) ir manu kruopomis. I si sausaji misini pilti cukru, kapota sviesta, isplaktus kiausinius. Is visu siu produktu suminkyti vienalyte tesla. Tuomet suformuoti sausainiukus ir uzdeti uogienes (uogiene galima tepti ir ant iskeptu, siltu, gal taip netgi geriau butu).
Kepti 180 C apie 10-12 min.

Uogu sausainiukai


Sitas receptas ne mano, o skolintas, bet juk ir kiti receptai ne mano isgalvoti, o mano pagaminti.
Taigi, kepsim mociutes sausainiukus. Visiskai nesudetingas receptas, nes itin sudetingu as nemegstu :)

120gr sviesto
250gr miltu
80gr cukraus
1 saukstas kepimo milteliu
1 saukstas vanilinio cukraus
1 kiausinio trynys
2-3 saukstai pieno
uogiene

Pirmiausia salta sviesta (as naudojau specialiai kepimui skirta riebala) reikia sutarkuoti burokine tarka ir sumaisyti su miltais.
Svarbu, kad sviestas nepradetu tirpti ir viskas tolygiai susimaisytu su miltais.
I sviesto ir miltu misini suberti cukru, kepimo miltelius, vanilini cukru ir viska pirstais sutrupinti ir maisyti, kad pasidarytu tpkie trupiniai.
Sviestas neturi istirpti, o turi graziai susivelti su miltais ir cukrumi. Tada i tesla ideti kiausinio tryni ir pora saukstu pieno ir uzminkyti tesla. Vos tik viskas sukimba i gumula-suvynioti i plevele ir padeti i saldytuva valandai.
Iskociojam tesla, padarom sausainius su formelemis. Puse sausainiu be skylutes, kita puse- su skylute. As skylutems daryti panaudojau dukros kaladele is konstruktoriaus. Uztat visa laika turejau revizore uz nugaros: -Mama, kodel paemei mano kaladele? :D
Kepam 180 C, apie 8-10 min. Kol dar silti, tepti uogiene ir suklijuoti.

Vistiena garstyciu-majonezo marinate

Salta ziemos vakara vyrui, gryztant is darbo, dariau vakariene. Turejo buti paprasta ir greitai.
Taigi, uzmarinavau vistiena tokiam marinate:
2 saukstai garstyciu,
2 saukstai majonezo,
1 saukstas balzamiko acto,
druska,
pipirai.

Viska sumaisiau ir aptepiau vistyte. Pasimarinavo virs valandos ir tada dejau i orkaite. Salia sudejau ir bulves. Neskustos, tiesiog gerai nuplautos, ipjautos ne iki galo, kad graziai prasiskleistu, ir apslakstytos aliejumi.
Kepiau 200 C, 30 min. Be galo skanu buvo ir labai kvepejo :)

Apie mane

Trumpai apie mane.
Siuo metu esu namu seimininke, auginu dukryte, kuri figuruos nuotraukose kaip modelis, pagalbininke ir revizore ;)
Kazkaip prisikaupe tiek mezginiu, tiek patiekalu, tai uzsimaniau "issilieti", nes tikrai manau visiems atsibodo SM,FB mano foto :D
cia rasit tiek apie mezgima, tiek apie valgius, tiek apie gyvenima (jei uzeis noras man).
rasykit, kritikuokit, girkit-viska priimu :)

Sveiki

Stai ir as neiskenciau-pasidariau savo Bloga, nes manau tikrai atsibodau su savo kepiniu-mezginiu foto. Dabar kas nores, tas gales apie tai pasiskaityti cia ;)