Wednesday 21 April 2010

Mamos dienai artejant

Per Gabijos pietu miega ziurejau filma apie jauna pora, kurie laukesi dvynuku. Filmas man sukele daug siltu prisiminimu, kurie primine man, kad gera buti mama :)
Kai pati laukiausi buvo labai painus ir nelengvas metas. Kas labiausiai padedavo sunkiu momentu? Gabytes spyris pilvan :) Budavo atrodo pasaulis tiesiog apsiverte ir viskas krenta is ranku, tik staiga "bumbt" :) Suprask: mama, neliudek, as su tavim :)
Nera pasaulyje tokio jausmo, kuris butu panasus i nestuma. Joks vyras to nepajaus, tai tikrai mazyte mamos ir kudikio paslaptis :)
As tikrai pasiilgstu to vakarinio maratono is vidaus, kai paciai norisi miego, nes kita diena i darba, o mazutelei, gyvenanciai pilve, tai visiskai nerupi-ji visa diena ismiegojo, dabar pats metas begimui :)
Ir zinokit Gabija tokia ir yra-ji visa laika juda, kruta, dirba, krapsto. Retokai nusedi vietoje ilgesni laika.
Tai vargina, bet kartu ir dziugina. Juk ji tiek mane prijuokina :D
Prisimenu gimdymo ryta.
Is vakaro labai sunku buvo. Iki 2 val nakties pravaikciojau ratais kambaryje ir vis sakiau: Jei tau jau atsibodo lindeti pilve-gali lyst laukan, jau ir taip laukiama esi, o manes nera ko cia taip spardyti :) Vaikai juk jaucia, jie viska sugeria.
Kita ryta keliausi 9val, nes turejau vaziuoti pas daktare paskutinei apziurai (ji nujaute, kad as neatvaziuosiu :D ). Bet ji buvo teisi-prasidejo saremiai ir dar visokie gimdymo dalykai ir as nusipraususi po dusu, padariusi vyrui valgyt ir ramiai patikrinusi tase-pasakiau: Galim eiti :)
Gyvenom per gatve nuo gimdymo namu. Ejau tokia rami, kokia retai bunu :D
Priimamajame laikiausi labai gerai, netgi guodziau viena moteriske, kurios dukra gimde :D
Sakau: nebijokit, viskas bus gerai. O ji: kelinta karta gimdot? As: pirma. Akis tik ispute, kad as tokia rami :)
O Gabyte tokia rami pasidare, gal ir vel as jai perdaviau savo nuotaika? Kol padare visa reikiama registracija ir patikrinima, pradejau nerimauti. Nezinia visada baugina, o dar kai pranese jog po pietu laikysiu kudiki ant ranku, tai net kojos pradejo drebeti.
Supratau, kad baigesi mano vienos dienos-po pietu atsiras tai, kas visa gyvenima tures rysi su manim ir teciu. Ir baisu pasidare-o kas jei busiu bloga mama? O kas jei nemokesiu pasirupinti savo vaiku? Manau normalu kiekvienai nesciajai tokios mintys.
Kai tik pastojau, sakiau, kad mano vyras tikrai neis i gimdyma-as nenoriu :D Bet perskaiciusi viena knyga supratau, kad negaliu buti tokia savanaude. Jis nepajus gimdymo "malonumo", bet nors pirmas pamatys kudiki. O tas tiesa, jis pirmiau pamate :D
O kai priimamajame pasake, kad vaziuosiu i gimdymo palata, o vyras turi atskirai ateiti, tai taip baisu pasidare :) BEt viskas buvo gerai.
Zinoma, mano saremiai buvo siaubingiausias dalykas, koki tik gyvenime esu isgyvenusi. BEt as buvau pakankamai kantri :) Aisku, kad saukiau, net nesaukiau, o blioviau, kad vyras isejes parukyti, lauke girdejo :D:D O mane iki siol nupurto saremiu prisiminimas brrr... o dar kai pavelavo epidurini padaryti ir jokiu nuskausminamuju nebuvo, tai ir skaudejo tikrai :)
Nepasakosiu visos istorijos, kaip daktarams liepiau daryti cezari, tik jie "nebemokejo vaiko atgal sukisti" :D kaip rekiau, kodel vaikas tyli, jei jau galvyte matosi :D:D (o kad viduj vaikas negali rekti, tai nedasuto man). Zodziu, mano gimdymas tikrai buvo man skausmingas, bet kartu ir linksmas, nes as ir sunkiu momentu sugebejau juokauti. Nors tada tikrai nejuokinga buvo.
Bet ar zinot kas viska atpirko? Vos tik gimusia maza, susiraukusia, violetine, vos kiauksincia mergyte man uzmete ant pilvo. Va sitas dalykas viska atpirko-iskarto :) Grazesnio kudikio nebuvau maciusi, o tas gergzdziantis balselis skamba iki siol ausyse :)
Bet kas juokingiausia, dar tada nesupratau, kad jau esu mama :D
Mama pasijutau, kai gryzau namo. Tada prasidejo bemieges naktys ir dienos, begaliniai pilvelio putimai, nesiojimai, lakstymai klausytis ar kvepuoja tas mazas gumulelis lovytej. Pamenu, pirma menesi valgiau beskoni maista, kad tik Gabijai pilvelio neskaudetu, bet deja.... po pusantro men pieniukas baigesi :( Zinoma, itakos turejo ir mano pacios busena ir visa atmosfera. Atrodo, gyvenau kaip kokiam filme, kaip ne savo gyvenima.
Ka as dabar turiu? Prie mano sono sedi viso metro mergina, jai greitai bus 3 metai, jos charakteris-visiskas tecio-tipiskas vezys, ji gudri, isdykusi, bet kartu tokia gera, kad paziurejus i ja norisi nubuciuoti, tik ji ne visada leidzia :D
Kiti sako, kad islepinta, bet savo vaikui man negaila nieko. Taip, kartais mes barames, oziukai ateina, bet ar zinot koks geras jausmas yra, kai pries miega mazos rankytes apsikabina mano kakla, prisitraukia ir sako: Mamyte, good night. Myliu tave :*
Na kas gali buti geriau? Tai ir sakau, kad buti mama-pats geriausias jausmas.
Kokia as mama? Visokia.
Tikrai galiu drasiai griuti i zole ir voliotis kartu su dukra. Buna dienu, kad negaliu pakesti kai ka tik nuvalau viedrodi, o mazi riebaluoti pirsciukai nuciupineja :) Arba skubi kur nors, o mazoji, vos tempiasi, vos batus aunasi. Ir negali paskubinti, nes dabar yra : pati pati :D
Kantrybes reikia begalines, bet tik mamos ja tokia turi.
Vyrai sakys, ir teciai kantrus. O ne, brangieji, jei jus darytumet viska ka daro mamos, tikrai jusu kantrybe greit baigtusi.
O juk mamu diena labai ilga ir darbu labai daug. Juk reikia ne tik vaiku pasirupinti, o ir namais, vyra suruosti i darba, o kur dar valgio darymas, indu plovimas ir pan. Galvojat daug laiko lieka paciai? :)))
Zodziu, nepamirskit pasveikinti savo mamas, jei yra galimybe pradziuginkit jas gelemis ar kazkuo kas tikrai pradziugintu jas. Branginkit jas, mylekit ir gerbkit.


Aviziniai sausainiai su medum

Viena vakara uzsimaniau kazko skanaus, bet pyrago kepimui neturejau pakankamai produktu, todel reikejo kepti is to, ka turiu. VA taip ir gimsta isradingieji receptai :)

Praverusi spinteles dureles radau stai ka:
2 stiklines aviziniu dribsniu,
1 stikline miltu,
150gr sviesto,
2 saukstus medaus,
1 nepilna stikline cukraus,
2 kiausinius.

Zinoma, galima deti cinamono, kokoso, kitu riesutu, bet si karta nedejau, nes nebuvo spintelej :)

I didele inda supyliau avizas ir miltus.
Mazesniame inde istirpinau sviesta. Is pradziu su maisiau su medum, paskui pyliau cukru ir kiausinius. Maisiau tol, kol mase tapo vientisa.
Sitokia mase uzpyliau ant avizu. Masiau. Turi gauti tirsta tesla. Sitokia tesla imam su saukstu ir formuojam rutuliukus ar kitokia forma. Dedam i forma ir kepam 190 laipsniu apie 20min, kol paruduos.

Vos tik iskepusius geriau palikti skardoje, nes jie buna minksti, o veliau sukieteja.
Sitie sausainiai namie istirpo labai greitai :D Na tiesiog jie negali ilgai uzsilaikyti-tikrai labai skanus ir paprasti.
Paskleiskit medaus kvapa namuose...mmmm... :)

Monday 19 April 2010

LAZANIJA

Si karta dariau lazanija. Kai tik parduotuvej po ranka papuola lakstiniai makaronai-perku ir darau lazanija. Nesakau, kad tai buna daznai, bet buna :)
Lazanija man toks patiekalas i kuri gali deti viska ka randi saldytuve.
Pagrindiniai ingredientai yra lakstiniai makaronai ir farsas. As pripazystu tik kiaulienos farsa.
Taigi, farsa apkepinau keptuveje, bet taip, kad apskrustu, bet nesudeginti reikia :)
Tada pyliau i dideli inda.
Tuo metu, kai kepe farsas supjausciau smulkiai svoguno didele galva, cesnako pora skilteliu, grybu geras 3 saujas, 1 paprika. Kai farsa suverciau i inda, tai apkepiau viska ka supjausciau.
Zinoma, kepant mesa- barsciau prieskoniais, kepant darzoves - barsciau prieskoniais.
Visas apkepintas darzoves suverciau i ta pati inda, kur buvo farsas. Tada dejau konservuotus nepjaustytus pomidorus (1 skardine), pomidoru padazo 4 sauktus ir majonezo tiek pat.
Viska ismaisiau gerai, dar apibarsciau pipiriukais ir pradejau delioti.
Kepimui naudojau molini gan gilu inda.
Apatinis sluoksnis turi buti to marmalo :) paskui deliojau lakstus. Man pagal skardos ploti telpa tik 3, tai ir deliojau po 3 lakstus. Tada vel mesos-darzoviu, apibarsciau tarkuotu suriu ir vel lakstus dejau. Galima delioti kiek norit, bet man skaniausia, kai ne daug sluoksniu. As dejau 3 sluoksnius lakstu. Virsutinis sluoksnis visada turi buti mesos. Ir visuose sluoksniuose barsciau suri. Taip pat ir virsutini sluoksni uzbaige mesa-darzoves ir suris.
Kepiau orkaiteje 190 laipsniu, 45 min.
Gavosi tikrai skaniai, va dabar valgau ir prisiminiau, kad va tokio patiekalo dar neaprasiau.

Karta bandziau isvirti lakstus puode, galvojau, kad minksciau bus. Deja, jie verdant sulipo ir nieko gero nesigavo. Kad lazanija butu minksta nereikia gaileti aliejaus kepinant farsa. Zinoma, neturi plaukti viskas aliejuje. Taip pat dedant pomidorus, pomidoru padaza bei majoneza, visa tai priduoda slapumo ir sudrekina lakstus. Iskepe jie tampa minkstuteliai :)

Gal kas nors daro ir sudetingiau lazanija, bet cia yra butent kaip as darau.
Skanaus :)

Friday 16 April 2010

Kus Kus salotos

Reikejo padaryti valgyti is to, ka radau saldytuve ir spintelese. Radusi kuskuso kruopu prisiminiau Beatos recepta su sitom kruopom. Puoliau prie saldytuvo ir ieskojau ka gi as turiu.
Kuskusa uzpyliau verdanciu vandeniu ir uzdengusi palikau 10min brinkti.
Tuo tarpu i dubeni supjausciau pomidorus, svogunus, salotas. Reikejo deti rukyta varskes suri, bet as tokio neturejau, todel dejau savo mylimiausia suri-Parmezana. Tik tarkavau ji, o ne pjausciau.
Kai kuskusas isbrinko, sukreciau ji i dubeni kartu su darzovemis. Druskyte, pipiriukai ir gerai ismaisiau.
Skanaus

Tuesday 13 April 2010

Kelione i Lietuva

L ir ie - bus Lie,
T ir U - bus Tu,
V ir A - bus Va.
Ar girdite?
Lie-tu-va
Lietuva!!!


va kokiom eilem pradedu sita rasliava :) kai buvau maza mergaite, buvo Lietuvos atgimimo metas. Mociute mane vesdavosi i turbut beveik visus vykstancius mitingus. Stovedavau aprengta ale tautiniais rubais su veliavele rankose ir mokejau va toki paprasta eilerastuka :D Uztat visos bobutes aikciojo, kokia gera anukele, tikra patriote, o fotografai fotografuodavo kol as akim dideliausiom stovedavau, nieko nesuprasdama normaliai :D O ir is isvaizdos, kai buvau vaikas nebuvau panasi i sviesiaplauke lietuvaite. Zodziu, juokingai man tai skambedavo ir visada tvirtindavau, kad as tai tikrai visiska nepatriote Lietuvos :D:D kaip ir beveik kiekvienas paauglys akis draskiau-o ka man dave Lietuva?? Turiu dirbti sunku darba, kad galeciau studijuoti bla bla bla... :)
Kas pasikeite? Jau greit bus metai, kaip sedziu Anglijoj. Uz menesio bus mano pirmoji kelione i Lietuva. Niekada gyvenime negalvojau, kad as taip pasiilgsiu Lietuvos :) Nors visi zinot kokia is manes grynakrauje lietuve ;) Va net Anglijoj atlieku portugales vaidmeni. Beje, jau pradedu po trupuciuka suprasti ka tos bobelkos ciauska :D yra berniukas, kuris vis pasako koki zodi, ale pamokina prabegom. Kad mokesiu dar vienos kalbos keleta zodziu-nepakenks tikrai.
Del LT, tai draugas atveze juodos, lietuviskos duonos. Taip, yra pas mus lietuvisku prekiu parduotuve, yra ten tos duonos, bet... ne tas. O va kai draugas atveze, tai as ne kasti puoliau, o uostyti :D:D Zinau, juokingai skamba, bet man dabar atrodo, kad Lietuvoj ir oras kitaip kvepia. Vyras paskaitys-uzjuoks negyvai, bet tegul juokiasi. Pasirodo as myliu Lietuva.
Uztat kaip kirtau lietuviska kumpi, skilandi ir desra :D net dabar seiles susikaupe, bet ju jau seniai nera saldytuve. Na kas gali buti geriau uz lietuviska rukyta mesa, juoda duona, svogunus? Vyrai sakys: degtines dar prie to reikia :D Tiek to, dekit ir ta degtine.
Nukrypau kazkur jau :)
Gryztu prie temos. Tai skrisiu su dukryte i Lietuva. Vyras tokio noro neturi, bet ateis laikas ir jam atsiras noras kazkada. Laukia labai sunki kelione, nes reikes keltis be galo anksti - 3val nakties, o gal net gultis nebus verta. Vaziuosim i Londona visa valanda. Paskui oro uoste dar apie 2 val trintis, o kur dar lektuvas... Neisivaizduoju kaip nulaikysiu maze, dabar su miegu neisdegs, nes gi smalsumas nezmoniskas jos dabar. O ir nusileidus lektuvui teks is Kauno i Vilniu vaziuoti. Beveik visa diena kelyje, jauciu kaip griusim miegoti abi, tai iki ryto :D
Bet as laukiu tos keliones, labai labai. Tikiuosi oras bus geras ir spesiu susitikti su visais kuriu labiausiai pasiilgau. Man ir vel bus pramoga pasivazineti troleibusu ar autobusu :D Idomu, kiek gi dabar kainuoja talonelis? Pasiilgau parduotuvese susiraukusiu pardaveju, kurios vos burbteli: laba diena :D o prekes i maiseli turi susideti pati ir dar kuo greiciau, nes stabdai eisma. Anglijoj visur prekes sudeda pardavejos ir niekas neskuba ir neskubina kaip LT.
Pasiilgau tu 3 piktu kontrolieriu, kuriuos atsimenu nuo tada, kai pradejau vazineti i paskaitas :D Jie tokie agresyvus, kad pamacius juos, nors ir turedavau taloneli, paskui ieskodavau sirdies kulnuose.
Pasiilgau Cili kaimo kepeneliu kotletu, cepelinu su riebiu spirguciu padazu, Kedainiu blynu su mesa, kugelio. As jauciu atsivalgysiu metams i prieki tokio riebaus maisto. O gal dar koki kg priaugsiu :)
Pasiilgau paslaugiu vyru, kurie duris atidaro parduotuveje, nes Anglijoj arba nera tokiu vyru arba durys pacios atsidaro :)
Ir demesio gatvej pasiilgau, budavo eini Vilniuje su sijonuku ir matai: vyrams patinka, o moterys kaip gyvates snypscia :D Darbe sakau, kad as anoreksike, nors man iki jos zinokit tikrai toki. Pamatytumet kokie cia skeletai vaiksto. Taip, skiriasi sitos salys daugeliu dalyku. O dar reikia galva pasukti kokius rubus veztis i LT, nes tai ka nesioja Anglijoj, Vilniuj kaimiete isvadintu :) Tai reikia ieskotis atitinkamu rubu, derinti rankinuka prie batu (kas skamba absurdiskai) ir butinai tureti kazkoki daikta su uzrasais: D&G, Versace... nes gi is Anglijos atvaziuoju, juk ten pinigu galima ant kiekvieno medzio pasiskinti :)
Zinokit neturiu nei vieno zymaus dizainerio daikto. Taip, UK galiu isigyti brangesniu parduotuviu prekiu, bet kai yra ispardavimai, tai kainos juokingos. Todel, kai atvaziavo draugas ir rode beveik visus "brandinius" rubus, juokas eme ir tiek :) Bet cia kiekvienas renkasi pagal save. O vat as gal neuzdirbu dar :P
Ko dar pasiilgau? Tetulyciu pamokymu gatveje, kaip vaika aukleti. Pamenu, taip uzknisdavo, o vat Anglijoj tikrai niekas neprieis ir nieko nepasakys.
Jau pripratau, kad nueini pas daktara ir gauni nemokamai pusei metu kontraceptines tabletes, kurios LT kainuoja nezmoniskus pinigus. Praeina puse metu-nueini ir be jokios apziuros-gauni dar :)
Taip, Anglija taip pat turi savo privalumu ir savu minusu. Cia lengviau gyventi, paprasciau. Bet mano sirdis nelimpa cia. Bet kaip sakoma, ir suo kariamas pripranta :D
Po tokio straipsnio man beliko imti veliava i rankas ir i gatve pirmyn :D
Aisku, as nepulsiu oro uoste buciuoti zemes, bet ar islaikysiu neapsiverkusi-negarantuoju :)

p.s. zinot kuom skiriasi lietuves nuo lenkiu Anglijoj???
Mes nereklamuojam, kad va mes lietuviai ir visi turit tai zinoti, elgiames santuriau, o vat kai ateina lenkes i zaidimu aikstele- girdi visi nori to ar nenori: Marek, puidzem tutaj!!!!
As jokiais budais nenoriu izeisti lenku, tik parasiau, nes prisiminiau, kaip juokingai atrode :D
Yra ir lietuviu mergu "geru". Va viena atejo pas vyra i darba nauja, tai visiems vyrams demesio skyre kazkiek. Paklausta kodel, atsake-tai as del seimos :D:D:D galvojau numirsiu is juoko :D
As ir vel nukrypau nuo temos. Issiblaskiusi visai. Jau viena koja LT.
Iki susitikimo ;)