Friday 24 June 2011

Zuvis darzoviu padaze



Musu seimoje yra keletas valgymo standartu, kurie netycia susikloste bepradedant gyventi kartu ir besislifuojant visiems kampams. Labai daznai valgom mesos patiekalus. Taciau vis dazniau vistiena pakeitem i kalakutiena, nes ji ne tokia riebi ir daug minkstesne. Kas diena valgom darzoves. Karta i savaite stengiames valgyti zuvi. O karta - mamai, t.y. man, buna iseigine - valgom arba maista issinesimui kur nors nupirkta arba pusfabrikacius is parduotuves.

Si karta papasakosiu kaip gaminau zuvi darzoviu padaze.
Mano megstamiausios zuvies rusys yra lasisa ir balta menke. Sitam patiekalui labiau tinka menke. Pacia zuvi as ruosiau labai paprastai ir greitai. Pabarsciau prieskoniais ir apkepinau keptuveje su trupuciu aliejaus, bet kad neplauktu.
Tuo tarpu susipjausciau darzoves. Panaudojau ivairiausias bei kokias tik turejau namie - bulves, morkas, daug svogunu, mini kukuruzu burbuoles, ankstines pupeles. Viska sudejau i puoda, uzpyliau vandeniu, istirpinau sultinio kubeli ir troskinau apie 20min. Kai jau bulves buvo beveik minkstos, sudejau konservuotu pomidoru skardine, bei siek tiek ipyliau ketcupo ir prieskoniu.
I lekste dejau zuvi, o ant virsaus uzklojau storu sluoksniu darzoviu troskinio. Buvo labai sotu.

Saturday 18 June 2011

2 metai UK

Siandien lygiai du metai, kaip as su dukrele nusileidau i Anglija. Pamenu, labai laukiau tos dienos. Bet laukiau tik todel, kad skridau pas savo vyra, kurio nebuvau maciusi 3 men. Labai prailgo tas laikas. Ir tikejausi geresnio gyvenimo, geresnes ateities.
Ka as turiu dabar? Su vyru santykiai tik pablogejo ir mes nuejom skirtingais keliais. Anglu kalba labai pagerejo, nera taip baisu kalbetis, o ir suprasti murmanti angla jau daug paprasciau nei pirmomis dienomis. Dirbu eilini darba, kaip ir visi lietuviai, latviai ir lenkai. Gyvenu mazame miestelyje, kuriame 10 parduotuviu. Dukryte lanko angliska darzeli, o rudeni jau eis i pirma klase, nors jai dar tik bus 4 metukai. Angliskai kalba labai gerai ir su britisku akcentu, kurio mes niekada neismoksim :) Dirbu daug, uztat pinigai yra daug geresni nei LT. Ir skolos tirpsta, kurios prisikaupe LT. Ir kainos ne zveriskai uzkeltos, pagal algos ir prekes kainos santyki. Mano manymu, LT jos nesveikai uzkeltos.
Zinoma, mes visada buvom ir liksim emigrantais, banditais, vagimis, nes esam is Rytu, taciau ne anglai apie mus taip galvoja, o patys kaimynai - lenkai, latviai bei patys tautieciai. Pati stengiuosi isvengti dideliu draugysciu su lietuviais, nes cia draugu nera ir labai sunku juos rasti. Cia seimos skiriasi, vyrai palieka savus vaikus, o broliai barasi su seserimis, meluoja vieni kitiems ir iesko naudos. Ir vien tik todel, kad gauti daugiau pinigu. Cia visi atvaziuoja uzsidirbti pinigu, atiduoti skolas, paskolas, tikedamiesi geresnio gyvenimo.
Taip, pragyventi cia zymiai lengviau ir daug daugiau as sau galiu leisti, nei gyvendama LT. Taciau kartais norisi gatvej girdeti savo kalba ir uzrasus matyti lietuviskai, o ne angliskai. Nors mano miestelyje labai daug lietuviu ir lenku. Parduotuvej isgirsti lietuviskai besikeikianti vyra, stovinti alaus skyriuje, nes gi akcija, kai perki visa deze alaus, yra iprastas reiskinys. Nejauciu jokios pagarbos geriantiems vyrams, o juo labiau moterims. Cia alkoholis nebrangus - galima dezemis pirkti, nes taip pigiau. Tik yra didelis skirtumas ar ta alu ispliumpins per dvi dienas ar per menesi. Nesakau, kad as abstinente, bet man Martinio butelio dviem menesiams uztenka, o vyno buteli prie vakarienes dviese geriam apie savaite. Bet cia tiesiog toks musu gyvenimo budas. Mes mokam linksmintis ir be alkoholio. Ir randam ka veikti be gulejimo ant sofos.
Stipriai as parasiau, bet teisybe. Cia neauga pinigai ant medziu ir nedalina pasalpu i kaire ir i desine. Ir milijonu niekas nemoka uz nieko neveikima. Cia reikia dirbti, stengtis ir parodyti save tik is gerosios puses.
Kas mano gyvenime gero? Gyvenu bute tik su dukryte ir auksiniu vyru :) As neidealizuoju, jau praejo tas laikotarpis, kai tikejau zmonemis. Dabar tiesiog matau realiai ar tikrai as tam zmogui reikalinga, ar tikrai jis myli mane, ar tikrai jis yra geras tetis mano dukrai. Beveik visi atsakymai yra teigiami. Kodel beveik? Taigi, as neidealizuoju, visi mes turim trukumu :) Bet geresnio zmogaus uz si, as gyvenime turbut nebuvau sutikusi. Cia turbut ir bus pats geriausias dalykas nutikes per tuos du metus man. Nes tik cia mes suejom kaip pora.
As nesakau, kad as esu ideali ir labai gera. Kartais bunu tokia ozka, kad pati stebiuosi - is kur as cia tokia? Bet as tikrai manau, kad dabar as turiu teise elgtis taip, kaip as noriu. Per pastaruosius metus ismokau, tiksliau aplinkiniai ismoke, gyvenimas priverte ismokti, kad niekas kitas, tik as pati galiu ir turiu savim bei dukryte pasirupinti. Buvo laikas, kad ir valgiui skaiciuodavau kiekviena centa, kad ir uz kambari neturejau kaip uzmoketi, ir pasiguosti labai nebuvo kam, o dar reikejo moketi uz dukrytes darzeli. Viska pradejau nuo nulio isejusi is vyro.
Vis dar yra zmoniu mano aplinkoj, kurie bando lipti man per galva, bando nurodineti, aiskinti kaip as turiu gyventi. Deja, as uzsiauginau stora oda :) Man patinka anglu gyvenimo budas - jie nesikisa i jokius tavo reikalus ir neaiskina kaip reikia gyventi. Lietuviu mentalitetas dar ilgai neleis jiems patiems gyventi su sypsena ir jie turbut niekada nenustos skaiciuoti svetimu pinigu.
As jokiais budais nerasau apie absoliuciai visus zmones. Rasau tik apie dauguma. Man kartais buna geda uz musu tauta, nes kur mes garsejam? Skrydziu kompanija nebeleidzia is LT pirkti bilietu anksciau nei savaite, nes lietuviai ir latviai vieninteles salys, kurios sukciauja. Saunuoliai, pirmaujam is kito galo.
Bet jeigu jau gyvenam cia ir planuojam likti, tai greiciausiai, kad nera taip viskas blogai, kaip as dabar prirasiau. Juk issipilde mano pati paciausia svajone - nuo gero gyvenimo priaugau svorio, o gal tiesiog moteriskeju :) I mano savoka "geras gyvenimas" ieina ne maudymasis piniguose, tikrai taip nera, o dvasine ramybe, jokiu nervu, jokiu galvos sukimu ar turesiu uz ka nupirkti vaikui obuoliuka. Dabar as jauciuosi mylima ir reikalinga.
Visi sako, kad visi pasikeitimai buna tik i gera. Turbut ir mano dveji metai, pragyventi UK, nepraejo veltui, nes daug ko ismokau per ta laika :) Aciu, mane supantiems zmonems.

Saturday 4 June 2011

Keksiukai su bananais ir razinom



Si karta keksiukams panaudojau ledams skirtus vaflius. Is tikruju ruosiuosi dukros gimtadieniui, todel norisi isbandyti kazka ispudingesnio, bet kad butu patikrinta.
Keksiukams naudojau iprasta tesla:
4 kiausiniai,
1 stikline cukraus
1 stikline aliejaus arba islydyto kepimo riebalo
2 stiklines miltu
vaniles esencijos
kepimo milteliu
bananai
razinos
Kiausinius su cukrum isplakiau. Supyliau riebalus, miltus, vanile ir vel viska isplakiau. Bananus supjausciau smulkiais kubeliais ir sudejau i inda. Suberiau razinas. Viska ismaisiau saukstu ir mase dejau i vaflinius indelius, bet tik trecdali, nes tesla bekepant pakyla.
Kepiau 35 min 160C.

Guliasas



Guliasa esu bandziusi ir anksciau, taciau ta karta jis nepavyko. Si karta ryzausi dar karta pabandyti.
Taigi, kiaulienos file supjausciau pailgais nestorais gabaliukais, apvoliojau miltuose ir apkepiau keptuveje. Aliejaus nepagailejau.
Kol kepe mesa, nusiskutau bulves ir supjausciau jas stambesniais kubeliais. Taip pat nulupau svoguna. Svoguna, grybus ir morkytes supjausciau smulkiai, bet ne per smulkiai.
Kai mesa apkepe, perdejau ja i puoda. O i keptuve sudejau visas supjaustytas darzoves, isskyrus bulves. Apkepinau tol, kol pradejau jausti ju kvapa. Viska suverciau i puoda - mesa, darzoves, bulves. Pripyliau vandens, kad troskintusi ir palikau troskintis ant mazos ugnies.
Viskas troskinosi mazdaug puse valandos. Tada idejau gerus du saukstus miltu ir ismaisiau. Veliau idejau 3 saukstus grietines ir 4-5 saukstus ketcupo bei prieskoniu. Viska ismaisiau ir palikau siek tiek pasitroskinti.
Buvo labai sotu ir skanu :)